Временната комисия за разследване на Русия и Турция е необясним истеричен ход на парламента

21.02.2016
Няма етикети
Кристиан Вигенин

(Изказване в Народното събрание по повод проекта на решение за създаване на Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската Федерация и Република Турция във вътрешната политика на Република България)

Уважаеми колеги народни представители, трябва да започна с това, че бях безкрайно учуден от предложението, което беше направено, внесено и днес вече разглеждаме в пленарната зала. Както се казва – като представител на опозицията мога да стоя на първия ред и да гледам сеир, но все пак съм длъжен да споделя моите виждания на база на знанията, опита и на отговорностите, които имам пред българските граждани и пред държавата.
Искам да Ви кажа, че това решение на дипломатически език е истеричен ход. Истеричен ход, който се прави, се следва само и единствено в случаи, когато наистина ситуацията е критична и нищо друго не е могло да реши проблемите, с които би се занимавала една специално създадена временна комисия в българския парламент.
Предметът на дейност на тази временна комисия е изцяло в правомощията на изпълнителната власт – ДАНС, МВР, Министерство на външните работи. Ако е застрашена националната сигурност, ако има такава информация и може би лидерите на политически групи са имали такава информация, има съответните институции – Съвет по сигурността към премиера, Консултативен съвет по национална сигурност към президента. Ако ние приемем днешното решение, означава да заявим, че подкрепяме идеята, че всички тези институции са капитулирали и остава последният ход – българският парламент.
Тази извънредност също е необяснима. Защо създаваме временна комисия, при положение че в предмета на дейност на поне две комисии в българския парламент се съдържат именно въпросите, с които би желала да се занимава тази временна комисия, според вносителите – Комисията по външна политика, Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, а може би и съвместно заседание на двете комисии?
Тази извънредност означава, че нещо необичайно, драматично се случва в държавата. Този знак ли искаме да дадем към гражданите, може би към тези две страни, които, кой знае защо специализирано и поименно са изброени, и към външния свят? Защото трябва да сте наясно, че това, което се обсъжда и ще се гласува днес, ще има европейски и глобални измерения и ще бъде използвано по предназначение не в български интерес. Даже бих казал и от нашите партньори.
Искам да предупредя, че създаването на тази комисия, какъвто и да е резултатът от нейната дейност, ще ни вкара в коридора на трайното охлаждане на отношенията с тези две страни и предупреждавам също, че ще ограничи възможностите ни да се справим с проблемите, с които тя би желала да се занимава. Защото колкото по-публично се занимаваме с подобни въпроси, толкова по-трудно съответните институции, които изброих, могат да си свършат работата, както би трябвало в една цивилизована държава.
Мога да кажа и повече, разбира се, но все пак не мога да не споделя, че оставам с впечатлението, че специфични партийни проблеми и тяхното решаване се прехвърлят на такова равнище, което ще създаде трайни проблеми на българската държава.
Аз няма да подкрепя това решение и призовавам българския парламент да го отхвърли, а ако желае да се занимава с подобни проблеми, това да става в постоянно действащите комисии, които в близките дни да направят съответните постъпки към съответните министри, ръководители на институции и да проведат съответните изслушвания. И ако на база на това стане ясно, че ситуацията наистина е толкова драматична – да се търси заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>