Трябва да се създаде компенсационен механизъм за превозвачите

21.02.2016
Няма етикети
Кристиан Вигенин

(Изказване в Народното събрание по Декларацията във връзка със задълбочаващата се криза на българо-гръцката граница, предизвикана от блокадите на гръцки фермери)
Уважаеми колеги, в духа на предложеното от господин Славчо Атанасов, съвсем телеграфно: Парламентарната група на „БСП лява България” ще подкрепи тази декларация. Ние участвахме в нейната подготовка.
Надявам се отсъствието на господин Бойко Борисов днес от парламента и участието му в Европейския съвет в Брюксел да помогне този въпрос да бъде поставен по начин, който бързо да доведе до неговото разрешаване както двустранно с премиера на Гърция, така и пред институциите в Брюксел.
Надявам се също декларацията, която, убеден съм, днес ще приемем единодушно или поне почти единодушно, да бъде ясен знак и към институциите, и към гръцката страна. Тя е първа стъпка към една достатъчно категорична позиция от българска страна, че не е възможно две съседни приятелски страни, в продължение на години развиващи близки отношения, да се подлагат на подобни действия от страна на група протестиращи, колкото и сериозни да са проблемите, които искат да решат чрез тези протести.
Още повече, че остава съмнението, че самият факт, че гръцката страна допуска продължаването на тази блокада изглежда по-скоро като опит и форма за натиск върху Европейския съюз, за да се демонстрира колко тежки са изискванията, които правителството в Атина е принудено да приема по отношение на собствените си граждани.
Три конкретни предложения – министърът го няма, но вярвам, че ще бъдат чути.
Първо, тъй като това не е първият подобен протест и съм сигурен, че в бъдеще вероятно също ще има, в следващите месеци, след като се разреши острата фаза на тази криза, да се търси директно гръцката страна за постигане на споразумение точно и конкретно по тези въпроси, така че да се гарантира от тази година нататък подобни случаи да не бъдат допускани.
Второ, да се помисли за компенсационни механизми, включително и на национално равнище. В тази посока бяха дадени и някои заявки, но смятам, че освен подкрепа, включително експертна от страна на Министерството на транспорта и Министерството на икономиката за българските превозвачи, които евентуално да се обърнат към съответните съдилища, за да поискат компенсация от гръцката страна, трябва да има и съответен национален компенсационен механизъм при такива и подобни на тези случаи.
Трето, тъй като на европейско равнище на практика няма фонд, който да компенсира конкретно подобни случаи – впрочем те не са единствените в Европейския съюз, предполагам, че в бъдеще ще се увеличават, мисля, че би било наш принос и добър повод, на база на това, което се случва, България да предложи Европейската комисия да разработи подобен механизъм, който да бъде гаранция, че бизнесът, особено средният и малкият, които са особено застрашени в такива случаи, да могат да получават съответните компенсации, както е при други случаи – непредвидими, както са природните бедствия.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>